London as it is in October/Жизнь в Лондоне – впечатления октября

Standard

Вот я, в общем, и ощущаю себя жителем Лондона. Ориентируюсь по центру и прилегающим районам неплохо, метро и автобусные линии использую прытко и не перестаю наслаждаться культурной жизни. Правда, соседка моя Клэр утверждает, что чтобы прочувствовать жизнь в Лондоне, надо обязательно здесь работать и жить. Судя по прогрессу в собеседованиях, надеюсь, скоро мне такая возможность представится. Хотя, не обходится и без происшествий.

Well, I already pretty much feel myself a London resident. My house-mate Claire, though, always tells me, that you have to work and live here to actually feel the city. I am really hoping that the progress with my interviews will allow me to do so pretty soon. But I must say, that things happen to me even when I’m still enjoying the slower pace of life.

Sometimes I get tickets to the wrong date or wrong place. Luckily, theatres identify you by name and address, so you can easily exchange or return tickets via phone without extra charge. Speaking about big things, what I genuinely enjoy in London is tradition. The fact, that things, cultural heritage in particular, have been developing and remaining unchanged for ages – something you can hardly discover anywhere in post-soviet countries. Sometimes even the names of the streets here signify realms long forgotten. But! Regardless, the name remains the same.

Tower raven, symbol of England’s remarkable tradition/Тауэрский ворон, символ традиций Англии

I like the way people cross the street when it’s red light. It is your responsibility, and yet I have seen not one driver being angry at that. It is quite warm here now compared to Estonia, but it still turns dark pretty early, at 17. And the last thing, I absolutely adore and want to share with you are the London markets. They happen to be in almost every neighbourhood, and my favourites are Borough, Waterloo and Camden. The first too are good for food: anything from English to Spanish and Italian regional food, cheese, jamon and salchichon, pesto and truffles. Camden together with Portabello attracts antique and vintage lovers. And the street food here, like paella with chicken and seafood, is just delicious.

Иногда не туда и не на ту дату куплю билет. Но здесь в театрах замечательная система, что все билеты покупаешь на свое имя и адрес. И поменять билеты или сдать без денежных потерь можно прямо по телефону.

А еще, что мне добавляет удовольствия от жизни в Ло, так это традиция. Потому что в окружающем меня мире все насквозь пропитано непрерывным развитием и сохранением культуры – то, что сложно отыскать в пост-советском пространстве. Даже названия улиц, иногда, остаются непонятными, потому что это какие-то друвние слова все, и обозначаемые ими реалии уже, возможно, не существуют. А наименование есть.

Удивительно для меня и то, как все люди переходят дороги на красный свет. При этом водители относятся к этому с пониманием – ни разу не видела недовольства с их стороны. Касательно погоды скажу, что мне тут, конечно, тепло по сравнению с Эстонией. Тем не менее, большую часть дней ветренно, и темнеет в 17 часов.

При этом есть в этом городе уомополитические черты. Например, рынок практически в каждом из районов. На Waterloo, например, стоит обязательно заглянуть за британским сыром (чеддером, например) и мексиканскими тортильями. А на рынке Боро в субботу можно купить все, что душе угодно. Здесь тебе и сыры, колбасы, песто свежее, хамон/парма из Испании и Италии, трюфеля, устрицы настоящие, и уличная паэлья с сифудами. На Кэмдене и Портобелло можно закупиться всяким антиквариантом и винтажными предметами. В общем, на любой вкус найдется и рынок!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s